Casino Nieuws

Simbat en Spinity moeten opgelegde boetes alsnog betalen

Simbat en Spinity moeten opgelegde boetes alsnog betalen

De Kansspelautoriteit heeft vier jaar geleden boetes opgelegd aan Simbat en Spinity. Zij boden online kansspelen aan voor de Nederlandse markt, maar dit was nog niet toegestaan. Het aanbieden van online kansspelen in Nederland is pas per 1 oktober 2021 gelegaliseerd. Alle illegale praktijken die voor deze datum plaats hebben gevonden, worden dus bestraft. Zo hebben Simbat en Spinity flinke boetes opgelegd gekregen. In totaal gaat het om €370.000 dat betaald moet worden.

Vier jaar geleden heeft de Kansspelautoriteit deze boetes opgelegd. Dit was nadat de KSA ontdekt had dat Simbat en Spinity kansspelen beschikbaar stelde voor Nederlandse gokkers. De online kansspelen van Simbat werden aangeboden via verschillende sites. Daaronder vielen onder meer 777bingo.nl, Jojobingo.nl en Bingolot.nl. Simbat Entertainment System Ltd en Willie Ammeraal hebben van de KSA een boete opgelegd gekregen van €270.000. Voor Spinity, de affiliate kant van Simbat, kreeg een boete van €100.000.

Raad van State doet uitspraak

Alle vier de partijen (Simbat, Spinity, Willie Ammeraal en de KSA) hebben aangekondigd de boetes aan te vechten. De Raad van State heeft hier naar gekeken en heeft inmiddels uitspraak gedaan. Uit de uitspraak blijkt dat de Raad van State de boetes van de KSA terecht vindt. Wel heeft de KSA een fout gemaakt, want de boetes zouden verdeeld moeten worden. Dit moet alsnog gebeuren.

Simbat en Ammeraal krijgen boete van €270.000

Volgens de Raad van State heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit duidelijk aangetoond dat Simbat zonder vergunning kansspelen beschikbaar heeft gesteld voor Nederlandse spelers. De boete die hiervoor opgelegd is, is dus terecht. Dat geldt ook voor de boete die Willie Ammeraal opgelegd heeft gekregen. Meerdere bewijsstukken laten namelijk zien dat hij ‘’leiding gaf aan de verboden gedraging van Simbat.’’

Wel heeft de Raad van State laten weten dat de verdeling van de boetes niet juist was. De KSA heeft een gezamenlijke boete uitgedeeld van €270.000, maar dit was opgesplitst moeten worden tussen Simbat en Ammeraal. De Raad van State heeft laten weten dat Simbat een boete moet betalen van €187.500, waarvan €100.000 onder de basisboete valt. Willie Ammeraal moet een boete van €82.500 betalen. Dit is lager dan de basisboete van een ton, omdat de totale boete niet hoger uit mocht vallen dan de totale boete van €270.000 die eerder op werd gelegd.

Spinity moet €100.000 betalen

Nederlanders werden ook op een illegale wijze voorzien van kansspelen door Spinity. Zij hebben een boete gekregen van €100.000 en moeten dit volgens de uitspraak van de Raad van State gewoon betalen. Zij verzorgden een affiliate programma, waardoor het voor Nederlanders mogelijk was hier gebruik van te maken. Spinity heeft destijds wervings- en reclamediensten verricht. De proceskosten moeten wel door de KSA betaald worden, omdat de rechtbank ten onrechte het besluit van 3 mei 2018 heeft beoordeeld in plaats van het besluit van 11 september 2018.

Boetes voor Simbat en Spinity blijven staan na uitspraak Raad van State